- De aandelen van het Chinese Tencent doken vrijdag en maandag naar beneden, nadat de Chinese overheid de techreus een boete gaf.
- Binnen twee dagen verdampte er zo’n 54 miljard euro aan beurswaarde.
- Beleggers reageren nerveus op de toenemende bemoeienis van de overheid met Chinese fintechbedrijven.
Een Chinese toezichthouder trakteerde techconglomeraat Tencent vrijdag op een boete van omgerekend zo’n 65.000 euro.
Het is een symbolische boete voor het niet melden van een investering in online leer-app Yuanfudao. Maar de autoriteiten zullen Tencent mogelijk ook dwingen te reorganiseren, meldt persbureau Bloomberg.
Het voorval doet sommige beleggers denken aan het hardhandig neersabelen van de plannen van miljardair Jack Ma met zijn Ant Group.
Afgelopen jaar zou fintechbedrijf Ant Group naar de beurs gaan, maar daar staken de Chinese autoriteiten een stokje voor. Ant Group kreeg in China ook een grootschalige herstructurering opgelegd.
Lees meer: De Chinese overheid wil Jack Ma en Alibaba een kopje kleiner maken – dit is de reden
Het aandeel Tencent verloor vrijdag en maandag 8 procent op de beurs van Hongkong. De marktwaarde viel terug naar omgerekend 651 miljard euro, een verlies van 54 miljard euro in twee dagen tijd. Het aandeel is daarmee ver verwijderd van de recordhoogte waar het zich begin dit jaar op bevond.
Tencent is een conglomeraat dat diensten aanbiedt als gaming, sociale netwerken, muziek, e-commerce en betaaldiensten. Het concern is het meest bekend door super-app WeChat. Daarmee kun je behalve chatten ook betalen, een taxi bestellen en een dokter consulteren.
CEO Pony Ma van Tencent heeft een geschat vermogen van ruim 50 miljard euro, waarmee hij volgens de Bloomberg Billionaire Index tot de twintig rijkste mensen ter wereld hoort.
Het is waarschijnlijk dat de Chinese financiële toezichthouder Tencent zal dwingen een aparte holdingmaatschappij in te richten voor zijn bankactiviteiten, verzekeringen en betaaldiensten, schrijft Bloomberg.
Veel bedrijven die actief zijn in de snelgroeiende Chinese fintechsector staan in toenemende mate onder overheidscontrole. De Chinese toezichthouder heeft verklaard dat de nieuwe regels erop gericht zijn om monopolies te voorkomen en stabiliteit binnen het financiële systeem te garanderen.
Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde techconglomeraat Prosus zag zijn beurskoers vrijdag en maandag met maar liefst 7 procent in waarde dalen.
Prosus is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaanse mediaconglomeraat Naspers en beheert alle internationale activiteiten van moederbedrijf Naspers. Hieronder valt ook een belang van 31 procent in Tencent, waardoor de beurskoers van Prosus nauw gelieerd is aan die van het Chinese fintechbedrijf.
Lees meer over Chinese bedrijven:
- Opsteker voor Chinese smartphonemaker Xiaomi: rechter in VS zet streep door handelsbeperkingen
- Ant Group stelt maximum aan leningen voor consumenten om maatregelen van de Chinese overheid voor te zijn
- Hoe AliExpress Spanje gebruikt als proeftuin om de wereld te veroveren – het doel is 2 miljard klanten in 2036